ОБЩИНА ТРЯВНА

ОБЩИНА ТРЯВНА

ул. Ангел Кънчев 21
Трявна,
България
25.4917367
42.8666464
UserLikes
Име: ОБЩИНА ТРЯВНА
Адрес: Трявна, ул. Ангел Кънчев 21
Телефони: text to image
Факс: text to image
Уеб сайт: http://www.tryavna.bg
E-mail: text to image
Отрасъл: Регистър на общините
Дейност:

Община

Ключови думи: община, трявна, официален, сайт, портал

ОБЩИНА ТРЯВНА

За нас

Община Трявна е разположена в Централна България и граничи с общините Габрово, Дряново, Велико Търново и Мъглиж. Община Трявна е разположена върху 255,5 кв.км по северните склонове на Централна Стара планина. В състава на общината са включени 106 селища, от които два града – общинският център гр. Трявна и гр. Плачковци и 104 села с общо население 777души. 

Град Трявна е формиран като селищен център на района още през 18 век. Най-ранните данни за съществуването на селище са от времето на тракийските племена, населявали част от Балканския полуостров. В края на 19 век гр. Трявна е безспорният културен и стопански център на района. Развитието на занаятите през периода на Българското  възраждане в гр. Трявна води не само до стопански възход, но и до създаване на най-старата художествена школа в България - Тревненската. Оригиналните и уникални занаяти резбарство, иконопис, строителство формират характера и значимостта на Тревненската художествена школа, чиито произведения са разпространявани из цялата Османска империя, Румъния, Сърбия и Русия. 

След Освобождението на България през 1878 година общината започва индустриално производство на вълнен текстил, като първата фабрика е открита още през 1883 година. До първата половина на 20 век се създават редица промишлени предприятия, в които основните производства са свързани с обработка на дървен материал, мебелно про изводство, текстил, преработка на плодове, метални изделия, производство на електроенергия. През втората половина на 20 век настъпва значително развитие по обем и качество на промишлените мощности в областта на машиностроенето, текстилната и трикотажна промишленост, производството на топлоенергия, мебелно производство и дървообработване. 

Развитието на туристическите услуги в община Трявна започва в началото на 20-те години в гр. Трявна и гр. Плачковци. Понастоящем в общината има изградени почивни бази с над 1250 легла. За развитието на туризма като отрасъл на икономиката на общината допринася наличието на благоприятен умереноконтинентален климат с прохладно лято и лека зима. 





 

Открийте ни в Google+