ОБЩИНА РУЖИНЦИ

ОБЩИНА РУЖИНЦИ

ул. Георги Димитров 31
Ружинци,
България
22.8311302
43.622826
UserLikes
Име: ОБЩИНА РУЖИНЦИ
Адрес: Ружинци, ул. Георги Димитров 31
Телефони: text to image
Факс: text to image
E-mail: text to image
Отрасъл: Регистър на общините
Дейност:

Община Ружинци

Ключови думи: община ружинци, община, ружинци, опознавателен туризъм, риболовен туризъм

ОБЩИНА РУЖИНЦИ

За нас

Община Ружинци се намира в Северозападна България, област Видин. На северозапад граничи с община Димово, на изток и на юг с община Брусарци /област Монтана/, а на югозапад и запад с община Чупрене и Белоградчик. 
През територията на общината преминава река Лом. 
От общата площ на общината земеделската земя обхваща 182 909 дка, обработваема земя е 144 607 дка, водни площи – 4 339 дка, горски територии – 38 676 дка, урбанизирана територия – 5 274 дка. 

Важно значение за развитието на с. Ружинци като център на общината е неговото транспортно - географско положение. Селото е разположено на главен път Е 79 Граница Румъния - о.п. Видин – Монтана – Враца – София – Граница Гърция, част от трансевропейски коридор №4. Центърът на общината отстои на 54 км от гр.Видин, на 43 км от гр. Монтана. 
В северната част на общината преминава железопътната линия Видин – София. На територията на общината се намира гара Дреновец, която има транзитен характер. Друга ж.п. връзка на общината със страната е Гара Орешец, която се намира на 10 км от с.Ружинци. 

На територията на общината има 3 язовира в землищата на селата: Гюргич, Дражинци и Дреновец, и два микроязовира в селата: Гюргич и Бело поле. Единствената река, която преминава през територията на общината е река Лом. 
Селското стопанство е важен отрасъл на общинската икономика, за което съществуват и добри почвено-климатични условия. Към благоприятните фактори следва да се отнесе и наличният поземлен ресурс - 77,6% от територията са земеделски земи, като 86,3% от тях са обработваеми. 

На територията на общината функционират няколко производствени предприятия, но като цяло по–голяма част от фирмите, работещи в общината, са малки и в сферата на търговията. 

Съхраненото фолклорно наследство и красива природа в общината се отчитат като важни предпоставки за развитието на опознавателен, риболовен, селски и екологичен туризъм. На територията на Община Ружинци в близост до с. Дреновец се намира основаният пред ХІ век Добридолски манастир.





 

Открийте ни в Google+