бул. Петър Парчевич 45
Чипровци ,
България
22.8765874000001
43.3848888
UserLikes
Име: ОБЩИНА ЧИПРОВЦИ
Адрес: Чипровци , бул. Петър Парчевич 45
Телефони: text to image
Факс: text to image
Уеб сайт: http://www.chiprovtsi.bg
E-mail: text to image
Отрасъл: Регистър на общините
Дейност:

Община

Ключови думи: chiprovtsi, chiprovci, montana, bulgaria, discover

Сподели във Facebook




За нас

Община Чипровци се намира в западната част на област Монтана. Тя включва земите, намиращи се в подножието на Чипровската планина - най-високият дял на Западна Стара планина. На северозапад тези земи са оградени от река Лом, на юг от Лопушанска Огоста, а от север от Широка планина (Предбалкана), чийто склонове се издигат недалеч от коритото на река Превалска. 



Общата площ на община Чипровци е 286,8 квадратни километра, която е 7,89% от територията на област Монтана и 0,26% от територията на Република България.Община Чипровци е заобиколена на изток от община Монтана и община Георги Дамяново, на запад достига до държавната граница на страната ни с Република Сърбия и община Чупрене от Видинска област. На север Чипровци граничи с община Монтана, а на юг отново с община Георги Дамяново. 

Център на община Чипровци е град Чипровци. С указ №688 от 12.09.1968 година на Президиума на Народното събрание, Чипровци е обявен за град. Градът се намира на 550 метра над морското равнище, релефът му е планински и полупланински и е разположен в живописната котловина на Чипровската река. Град Чипровци се намира на 155 километра от столицата, град София, 35 километра от областния център Монтана, 44 километра от гр. Берковица и 18 километра от държавната граница с Република Сърбия. Най-близкото селище до Чипровци в Република Сърбия е село Топли
ОБЩИНА ЧИПРОВЦИ
дол.Транспортно-географското разположение на общината е много добро - достатъчно близо е до комуникационната ос Международен транспортен коридор №4 и в същото време е периферно разположена по отношение на оживените пътни артерии, което позволява да се избегнат неблагоприятните последици от интензивните транспортни потоци и запазване на чиста околната среда. Като важно географско предимство на община Чипровци следва да се отбележи, че тя попада и в зоната на влияние на процесите на трансграничното сътрудничество с Република Сърбия.Климатът в общината е умереноконтинентален с леко планинско влияние. Средната януарска температура е от -1° до 0°С, а средната юлска температура е 20°С. Средната годишна температура в общината е 9,7°С. 

Населението на община Чипровци по постоянен адрес наброява 4419 души към 15.09.2008 година, а само в град Чипровци живеят 2274 души. От селата в общината, най-голямо е населението в с. Превала – 530 човека, най-малко в с. Равна - 58. В с. Железна живеят 390 души, в с. Мартиново - 379, в с. Горна Лука – 205, в с. Белимел - 266, в с. Горна Ковачица - 129, в с. Митровци - 107, а в с. Челюстница – 81жители.Общината се ръководи от кмет и Общински съвет, съставен от 11 общински съветници.Селата с население над 250 души се управляват от кметове, а по-малките – от кметски наместници.
 
Открийте ни в Google+