ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ СТАМБОЛОВО

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ СТАМБОЛОВО

обл. Хасково
с. Стамболово,
България
25.64281
41.7763062
UserLikes
Име: ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ СТАМБОЛОВО
Адрес: с. Стамболово, обл. Хасково
Телефони: text to image
Факс: text to image
Уеб сайт: http://stambolovo.org
E-mail: text to image
Отрасъл: Регистър на общините
Дейност:

Община

Ключови думи: община, стамболово, икономика, европейски съюз, местоположение

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ СТАМБОЛОВО

За нас

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ СТАМБОЛОВО

История
Създадена преди 24 години, община Стамболово се развива с бързи темпове. В процеса на глобализация на икономиката в световен мащаб и разширяване границите на Европейския съюз, община Стамболово търси своята идентичност както чрез използването на традициите в местната икономика, така и чрез отваряне на региона за нови инвестиции.

Местоположение
Община Стамболово е разположена на територията на Област Хасково и е с площ от 277 кв. км. Намира се в североизточната част на Източните Родопи и отстои на 22 км. от Областния център. Тя е облагодетелстван от природата кът на нашата страна, земя с богата история и благоприятно географско разположение. Настоящето й се гради с динамичността и инициативността на местното население.
Община Стамболово се състои от 26 населени места. Релефът й е пресечен, полупланински. На нейна територия са разположени над 80 микроязовира. По поречието на р.Арда се намират най-плодородните земеделски земи. Дялът на обработваемата земя представлява 67,2% от общата територия на общината.

Климатът в община Стамболово е умерено континентален. Зимата е сравнително мека с минимални температури от 0 до минус 5 - 7 градуса по Целзий. Лятото е слънчево и горещо, като максималните температури достигат до 35 - 37 градуса. Средната зимна температура е около 0 градуса по Целзий, а през лятото - 25 градуса.

Население
Населението на община Стамболово наброява 13768 души по постоянен адрес и 6341 - по настоящ.

Съществен момент в демографското развитие на общината през последните 15 години е интензивната миграция и емиграция. Усилията са насочени за преодоляване на причините, пораждащи тези тенденции за привличане на инвестиции, запазване на съществуващите и разкриване на нови работни места, благоустрояването на населените места и изграждането съвременна инфраструктура.

Община Стамболово може да се определи като район - еталон на толерантност между етносите, защото в отделни периоди през годините, когато в някои райони на страната съществуваше етническо напрежение, то в този край местното население запази толерантни и коректни взаимоотношения, независимо от етническата и религиозната си принадлежност. Населението на общината е смесено и е съхранило традициите и обичаите както на християнската, така и на мюсюлманската религия.





 

Открийте ни в Google+